Home » Journallen hoe doe je dat 1 2 4 tje

Journallen hoe doe je dat 1 2 4 tje

Gepubliceerd op 5 september 2018 13:07

Toen je nog een klein meisje was heb je vast wel eens een dagboek gekregen voor je verjaardag. Een mooi boekje met een slotje waarin je alle je verliefdheden, ruzies met je ouders en dromen opschreef.  Vol overgave begon je met schrijven en na een paar dagen vergat je het om vervolgens het hele dagboek te vergeten. Na een tijdje kwam je het weer tegen en was je het sleuteltjes kwijt of je ging weer een paar dagen opschrijven wat je bezig hield. Uiteindelijk ben je er maar mee opgehouden en de volgende dagboeken die je kreeg belande achterin de kast.

 

Of je gebruikte je dagboek juist elke dag om je gedachten in op te schrijven. De jongens (of meiden) in je leven die je hart sneller deden kloppen stonden er uitgebreid in vermeld en je vond het heerlijk om zo je hart te luchten op papier. Lekker anoniem en niemand die je ware gedachten kende behalve je trouwe dagboek. In je tienerjaren verdween je dagboek omdat je andere prioriteiten kreeg. Je dagboeken liggen nu op zolder in een doos, eenzaam, verlaten en op slot met al je dromen erin.

 

Of je nu wel of geen dagboek hebt gehad of hebt bijgehouden, uiteindelijk verliest het je interesse. Zo ontzettend logisch dat het je niks meer deed. We zien een dagboek als een prullenbak van onze gedachten. Rottigheid, verdriet, boosheid en teleurstellingen staan er in opgeschreven. De enkele droom en crush vallen in het niet tegen over de gedachtegang waar je in vast zit. Niemand zou het  volhouden daarin te blijven schrijven.

 

Ik zie een dagboek dan ook echt als iets heel anders dan een journal zoals ik het nu gebruik. Ik heb heel wat dagboeken versleten en de meeste kennen meer lege bladzijden dan gevulde. Als ik de mijne terug kijk dan lees ik vooral veel verdriet en pijn. Het is dan ook niet vreemd dat ik stopte met schrijven. Het luchtte niet eens meer op nadat ik wat had opgeschreven. Er zou een bijsluiter bij moeten zitten. Eentje die verteld wat je er van kunt krijgen als je dit dagboek gebruikt, tegen welke kwaal het helpt en wat de bijwerkingen kunnen zijn op de korte en lange termijn. Maar ja onderbouw dat maar eens wetenschappelijk gezien, hmmm.

 

Eigenlijk zou er een gebruiksaanwijzing bij een dagboek moeten zitten. Hoe je wel een dagboek kunt gebruiken zodat je er ook plezier uit kan halen in plaats van jezelf in een depressie schrijven. Gelukkig ben ik er na al die jaren achter gekomen hoe je een dagboek wel kunt gebruiken. Ik gebruik liever het woord journal *wat gewoon hetzelfde betekent natuurlijk ;-)), omdat het me vriendelijker in de oren klinkt en in het Engels klinken woorden nu eenmaal beter. 

 

In mijn training van Chaos naar Geluk leg ik ook uit waarom een journal GEEN dagboek is en vooral hoe je het dan wel gaat gebruiken. Gewoon omdat een dagboek niet voor iedereen een positieve ervaring heeft gegeven. Met een journal kun jij helemaal opnieuw beginnen met het schrijven van plezier, vreugde en geluk. Want daar is een journal (of dagboek) dus eigenlijk voor bedoeld naar mijn nederige mening.

 

Met mijn 1 2 4 tje help ik je op weg om weer te beginnen met schrijven! Want mijn overtuiging is dat schreven helend werkt, het ruimte in je hoofd geeft en de zaken helder en overzichtelijk maakt en daar hou ik van! 

 

1.

Neem een gloed nieuw boekje dat jou helemaal aanspreekt en bij het zien er van krijg je al een glimlach op je gezicht. Bij voorkeur een A5 formaat notitieboekje, dat is niet te groot en niet te klein. Met of zonder lijntjes maakt niet uit. Wil je er graag tekeningetjes bij maken dan zou ik kiezen voor zonder lijntjes. Houd je van structuur dan kies je met lijntjes (geen scheve regels en zo...geeft rust en overzicht).

 

2. 

Maak in de ochtend èn in de avond tien minuten vrij om te schrijven in je journal. Nee geen excuses "ik heb geen tijd, ik moet naar mijn werk, ik moet de kinderen op tijd op school krijgen, ik moet nog douchen, ik ben moe, ik moet poepen, ik heb dorst .... "weet ik veel wat je nog meer bedenkt, Nee. Gewoon twee keer tien minuten vrij maken voor jezelf. Als je dat al niet voor jezelf kunt doen, waar blijf jij dan? Serieus je zou elke dag tenminste een uur of twee voor jezelf tijd en rust moeten nemen om iets te doen waar jij gelukkig van wordt. Dus in actie en regel twee keer tien minuten voor jezelf en ga zitten om te schrijven.

 

3.

En dan ga je schrijven. Begin met je pen op papier te zetten. Oh ja een goede pen die lekker in de hand ligt en fijn over het papier schrijft is ook wel een belangrijk punt. Maak daar maar punt 3a van. Dan ga je dus met die hele fijne pen beginnen met schrijven. Begin met "Vandaag is een prachtige dag. Vandaag voel ik me blij en gelukkig. Vandaag heb ik zin om te lachen.". Schrijf het in het nu op, het is vandaag zo. Begin met op te schrijven hoe jij wilt dat je dag vandaag is. Weet je het even niet meer en lopen je gedachten helemaal vast in wat moet ik schrijven dan. Haal even diep adem en schrijf op "Ik weet even niet meer wat ik nu op wil schrijven. Gelukkig weet ik dat dit maar tijdelijk is en dat ik mag ontspannen. Wat zou ik op willen schrijven? Hoe wil ik dat mijn dag vandaag is?". En schrijf lekker verder. 

 

4.

In de avond ga je weer even zitten en pak je journal en pen. Je begint met op te schrijven waar je allemaal dankbaar voor was vandaag. "Ik ben dankbaar voor het mooie weer vandaag. Ik ben dankbaar voor mijn warme bed. Ik ben dankbaar voor de glimlach van mijn kind." En zo schrijf je elk klein en groot dingetje op waar jij je dankbaar voor voelt. We denken vaak dat we al heel dankbaar zijn, maar is dat ook echt zo? Ben jij oprecht dankbaar voor de regendruppel die op je neus viel, voor dat schattige miertje dat een enorm blad voor je voeten mee sleepte, voor het schouderklopje van je collega? Misschien op dat moment wel even, deed het je even glimlachen maar daarna weer vergeten. Door elke avond dankbaarheid te beoefenen vergroot je je eigen geluk. Je beleeft nog even heel bewust dat moment en hoe gelukkig zal jij in slaap vallen ♥

Nu heb je om in een journal te schrijven geen speciale techniek nodig. Wil je journalist, auteur of reporter worden ja dan is het wel handig om daar een opleiding in te volgen. Maar dat heb je echt niet nodig om in een journal te schrijven. Iedereen kan op elk moment beginnen met het schrijven in een journal. Een veelgehoord excuus is "Maar ik kan niet schrijven.". Als je basisschool onderwijs hebt gehad kun je schrijven. Met of zonder spellingfouten, Nederlands verantwoorde zinnen of politiek correcte uitingen of niet, je kan schrijven. Ik heb niks met spelling en ik ben er dan ook niet zo goed in. Jammer, maar het weerhoudt me er niet van om niet te schrijven en te spelen met woorden.

Sterker nog ik schrijf wekelijks, soms dagelijks, blogs die overal gelezen worden. Denk je dat het mij iets uitmaakt of iets met een -t, -d of met -dt geschreven moet worden, het gaat er mij om dat mijn boodschap over komt. En voor degene die er over vallen, prima dan corrigeer je ze, jippie voor jou en dan ontmoet ik je graag tijdens een coach call om te bespreken waar jou perfectionisme, gevoel van niet goed genoeg zijn en  bewijsdrang vandaan komt en hoe je dat kunt helen. Ik wil maar zeggen dat ook jij kunt schrijven, niet perfect is ook perfect.

Wanneer je een aantal weken aan het schrijven ben zoals hierboven beschreven, ga je steeds meer door krijgen hoe dit voor je gaat werken. Wanneer je begint te wennen ga je de behoefte krijgen om de minder leuke dingen ook te willen opschrijven. EN daar gebeurt de magie! Want dan kun je de oude woorden, oude patronen, oude situaties, ervaringen en herinneringen gaan transformeren en helen. Wow en dat geeft zo'n kicken gevoel! Ik verheug me er al op dat jij dat moment gaat mee maken. 

 

Wil jij meer van hetzelfde of ben jij klaar voor de start van je nieuwe jij? Make it happen, feel free, be free ♥ Have fun met jouw journal en begin met beginnen! It's up to you.

 

Liefs Karin

 

Heb je mijn nieuwste online training al gezien? Van CHAOS naar GELUK, met behulp van journallen 28 dagen je gedachten ruimte geven en open gaan staan voor liefde en geluk Maak zeker ook gebruik van de bonus optie!

Kijk op www.karinschrijver.com/trainingen/gelukkig en meld je aan ♥ 


«   »