Home » De 7 mensen die het dichtste bij jou staan. Zij laten zien wie jij bent.

De 7 mensen die het dichtste bij jou staan. Zij laten zien wie jij bent.

Gepubliceerd op 1 oktober 2018 08:59

Ken je dat gevoel van niet goed genoeg voelen? Net niet goed genoeg zijn om er bij te horen. Misschien kan je je nog wel herinneren dat je op school eigenlijk nergens echt bij hoorde. Geen groepje was echt waar jij je helemaal op je gemak voelde. Gelukkig kon jij je goed aanpassen en lukte het je om aansluiting te vinden. Zodat je in ieder geval een groep om je heen had.

 

Een groep geeft je veiligheid, een gevoel van er bij horen. Van goed genoeg zijn om er bij te mogen horen.

 

De afgelopen jaren zijn er vrienden afgevallen en uit je leven gelopen. De groep mensen waar je bij hoorde werd kleiner en kleiner. Tot je nu op een punt staat waar je je nog vast houdt aan een aantal mensen om je heen. Je familie, ook al passen ze niet meer helemaal bij je. Je vrienden, ook al snappen en accepteren ze je niet zoals je bent (of wilt zijn). Je partner, ook al voelt het al langere tijd niet meer goed. Je houdt je vast aan hen omdat je bang bent er niet meer bij te horen.

 

Want als je deze mensen niet meer om je heen hebt, wie ben jij dan.

 

De vijf tot zeven mensen die het dichtste bij je staan zeggen het meeste over wie jij bent. Toen ik dat voor het eerst hoorde heb ik wel even achter mijn oren gekrabd. Deze mensen reflecteerde niet hoe ik wilde zijn. Zij lieten armoede zien, zaten vol oordelen en oude overtuigingen en waren boos. Dit is niet hoe ik wilde zijn. Wil jij zo zijn?

 

Maar toch houden we vast aan deze mensen. We kennen ze en zijn gewend om met ze om te gaan. We weten wat ze ons geven en het voelt veilig om daarin te staan.

 

Maar als je heel eerlijk bent naar jezelf. En eerlijk gaat kijken naar deze mensen dan weet jij dat zij niet de personen zijn waarmee jij je mag omgeven. Dat betekend niet dat je ze per direct uit je leven moet bannen, dat is niet nodig. Maar je mag er wel wat kritischer naar gaan kijken.

 

Als jij wil stoppen met roken, is het dan slim om elke dag bij je collega rokers te gaan staan?

Als jij graag wilt opletten op wat je eet, wilt afvallen of gezonder wilt eten, is het dan slim om met de Bourgondiërs in je familie en vriendenkring dagelijks recepten uit te wisselen?

Als jij wilt minderen of stoppen met alcohol drinken, is het dan slim om je vriendinnen uit te nodigen voor een borrel avond?

 

Nee natuurlijk niet, want dat is de kat op het spek binden. Waarom zou je dan de mensen opzoeken die jouw verandering, transformatie en/of proces niet serieus nemen of je daarin niet ondersteunen. Het is niet een kwestie van deze mensen dan maar uit je leven bannen, maar je mag wel selectief zijn met wie je om wil gaan. Het mag dan een gewoonte zijn met hen om te gaan, maar helpt het jou?

 

Als jij wil stoppen met roken dan zoek je mensen op die dit ook willen of liever nog al gestopt zijn en helemaal niet roken. Zij zullen je ondersteunen en aanmoedigen. Zij willen graag dat jij slaagt en je leven rookvrij door gaat brengen.

Zo werkt het met alles in je leven. Zoek de mensen waar jij van kunt leren, waar jij door aangemoedigd wordt. Mensen die jou upliften en supporten. Mensen die leven zoals jij wilt leven. Dat zijn mensen waar jij je mee wilt omgeven tot ook dat jouw gewoon is geworden.

 

Mensen die niet meer bij jou passen zullen als vanzelf uit je leven weg gaan. Soms gaat dit met ruzie of verdriet, maar ook dit zou niet hoeven. Het is gewoon dat jullie niet meer bij elkaar passen. De fase waar jullie in zitten is niet meer hetzelfde en dus is het tijd om zonder elkaar verder te gaan of elkaar minder te zien.

 

Het is wat het is.

 

Je hebt altijd de keuze hoe jij jouw leven wilt leven. Je hebt ook de keuze om dit te leven met de mensen waar jij je geliefd en gewaardeerd door voelt. En dit zijn mensen die blij voor jou zijn als het je lukt te stoppen met roken. Dit zijn de mensen die met een fles spa blauw aan komen omdat ze weten dat je alcohol wilt laten staan. Dit zijn de mensen die gezonde hapjes op tafel zetten omdat ze rekening willen houden met jou of omdat dit gewoon hun gewoon is!

 

De mensen waar jij je mee wilt omgeven houden van jou zoals jij van jezelf houdt.


«   »