Home » Een ochtenritueel. Essentieel voor jouw innerlijke rust en ruimte voor creatie.

Een ochtenritueel. Essentieel voor jouw innerlijke rust en ruimte voor creatie.

Gepubliceerd op 24 oktober 2018 13:09

Waar start jij je dag mee, heb jij een bepaald ochtend ritueel?

Elke dag ga ik bij mijn home made altaartje zitten. De ene keer om te mediteren, een andere keer om gewoon even te zitten.

Een moment voor mezelf. Even helemaal niks, alleen maar zijn. Essentieel voor jouw innerlijke rust en ruimte voor creatie.

 

Ik kan me zo voorstellen dat jij een drukke start van de dag hebt. Niet alleen zelf wakker worden, aankleden, tanden poetsen en ontbijten. Maar ook jouw mini me heeft je aandacht nodig en moet aangekleed worden, tanden poetsen, ontbijten, zijn of haar broodtrommels maken en naar school brengen. Lekker druk bezig en voor je het weet zit je in de auto naar je werk of plof je op de bank. 

 

Een ochtend ritueel voor jezelf is een moment van rust. Vooral in de drukte waar je in zit. Nu begrijp ik dat je niet met een springend kind om je heen even rustig gaat zitten mediteren, maar je kan wel tijd inplannen om het wel te doen. Zo kan je;

  • een kwartier eerder opstaan
  • een kwartier tijd maken als je kind naar school is

En zo heb je ineens tijd voor jezelf. 

 

Waarom zou je een ochtend ritueel nodig hebben? 

Met een ochtend ritueel geef je jezelf een structuur waarmee je je dag rustig begint. Een opstart van de dag die je energie geeft in plaats van je energie opslurpt. Door 's morgens een kwartiertje voor jezelf te nemen, ga je door de dag meer rust ervaren en krijg je meer ruimte voor creatie. En met creatie bedoel ik energie waarmee je kunt doen wat je graag wilt doen op een dag. 

 

Ga er vanavond even voor zitten en schrijf op waar jij van tot rust komt. Is dat mediteren, voor je uit staren, lezen, schrijven? Schrijf een aantal dingen op en kijk dan welke er in een kwartier tijd passen. En kies datgene uit waar je blij van wordt. Over het algemeen zijn dat dezelfde dingen als waar je van tot rust komt. Een blij gevoel geeft rust en rust geeft een blij gevoel. 

 

Ik mediteer graag 's morgens of ik schrijf in mijn journal. Vaak doe ik het allebei, maar soms (heel soms) moet ook ik wel eens kiezen. Ik heb een speciaal tafeltje ingericht waar ik me relaxed bij voel, die hier speciaal voor bedoeld is en ook nog eens leuk is om naar te kijken. 

 

Begin gewoon

Wanneer je het op een rijtje hebt wat je graag wil doen tijdens je ochtend ritueel, dan begin je gewoon. Begin morgen ochtend met je nieuwe ritueel en gun jezelf dat moment. Ze zeggen weleens dat een gewoonte 21 dagen nodig heeft om een gewoonte te worden. En dat iets 90 dagen nodig heeft om een levensstijl te worden. Neem die tijd dus ook!

Lukt het een keer niet, laat het dan zo zijn en morgen is er weer een nieuwe dag om verder te gaan met je nieuwe ochtendritueel. Geef niet meteen op als je het per ongeluk bent vergeten of dat je het excuus "Ik heb geen tijd" gebruikt hebt. Let is be en ga door. 

Zolang je intentie is om hier mee aan de slag te gaan, dan gaat het je zeker lukken om deze tijd te maken. En om deze rust te gaan ervaren. 

 

Een fijn ochtend ritueel is een garantie voor rust in je dag. 

 


«   »