Home » (Hoog)gevoelig zijn - 5 tips om daar mee om te gaan

(Hoog)gevoelig zijn - 5 tips om daar mee om te gaan

Gepubliceerd op 22 november 2018 11:27

Sinds  2011 weet ik dat ik en mijn zoon hooggevoelig zijn. Eindelijk vielen de kwartjes waarom ik zo verlegen was, nieuwe mensen ontmoeten lastig vond, grotere groepen en veel drukte lastig vind, harde geluiden en lichten vermoeiend vind enzovoort. 

 

Disco, kermis, verjaardagen, feestjes, eerste schooldag, handen geven, me voorstellen.

 

Veel werd duidelijk voor mezelf en voor mijn zoon. Ik dacht en geloofde echt dat er iets mis met mij was. Gelukkig, ik ben gewoon hooggevoelig. EN om jou op weg te helpen deel ik mijn 5 tips met jou. Let wel, ik ben geen therapeut. Zoek een gespecialiseerde coach hiervoor wanneer je vast loopt en hulp nodig hebt.

 

Ik deel dit omdat ik graag wil dat jij weet dat je je hiervoor niet hoeft te schamen. Je stelt je niet aan, je hoeft je er niet gewoon maar over heen te zetten. Je bent niet de enige. 

 

Tip 1

Lees alles wat je over dit onderwerp kan vinden. Oftewel informeer je zelf over hooggevoelig zijn. Er is veel informatie online beschikbaar en in diverse boeken. Door er over te gaan lezen ga je jezelf HERKENNEN in dat wat je leest. Dit helpt om te gaan ACCEPTEREN en om in te gaan zien dat je geen besmettelijke ziekt hebt of zo. Toen ik me er in ging verdiepen, begon ik me te realiseren dat ik oké ben zoals ik ben. 

 

Tip 2

AARDEN, AFSCHERMEN & MEDITEREN. Leer je lichaam en geest rust te geven. Je zenuwstelsel en zintuigen raken sneller verzadigd, ook wel overprikkeld genoemd. En dus heb je meer momenten en tijd voor jezelf nodig. Op die momenten kun je je batterij ontladen en weer opladen. Je gaat meer rust krijgen in je lijf en in je hoofd, zo kunnen de dingen weer stromen. Je enrgie level gaat omhoog en je kan de hoeveelheid prikkels beter aan. 

 

Tip 3

Wees niet bang om je rot te voelen. Ook dit gaat voorbij en mag er gewoon ook zijn. Ik merkte dat hoe ik harder ik er tegen ging vechten en het weg wilde stoppen, des te harder het terug kwam. Ik voelde me dan alleen maar langer rot en verdrietig. Laat het er zijn. Je bent de prikkels aan het verwerken that's all.

 

Tip 4

Doe dat waar je heel blij van wordt. Zeg alleen ja als je hart er van gaat dansen en huppelen. Ga om met mensen waar je je veilig voelt om helemaal jezelf te zin. Doe werk waar je 99 % van de tijd met plezier heen gaat (die ene procent geen zin hebben we allemaal wel eens). GENIET. GENIET. GENIET. Word wakker en zorg er voor dat je geniet. Creëer dat voor jezelf.

 

Tip 5

VIND JEZELF LIEF. Alle keuzes die je gemaakt heb, de ervaringen en dingen die je hebt mee gemaakt, de woorden die je bent gaan geloven over jezelf, het is allemaal niet waar. Jarenlang dacht ik dat ik nergens voor deugde. Niet goed genoeg was, niet mooi genoeg was, onzeker over mijn lichaam en over mijn uiterlijk, maar ook over mijn innerlijk. Want wie was ik nou. Totaal verloren was ik wie ik echt ben. Juist omdat ik (en jij) zo gevoelig ben wist ik me in elke situatie feilloos aan te passen, zorgde ik er voor dat de ander zich goed voelde en verstopte ik mezelf.  Niet doen! Wees lief voor jezelf. Jij mag helemaal zijn wie je bent.

 

Je gevoeligheid is je kracht en laat nooit iemand anders daar controle over nemen. Jij  bent jij. Jij bepaald. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf en alleen voor jezelf. Dus wees lief voor jezelf, heel lief en kijk wat jij nodig hebt om gelukkige te zijn en lekker in je vel te zitten. 

 

Het blijft het continue leer proces, ook voor mij. Elke dag leer ik mezelf weer beter kennen. Ik ben een introverte HSP'er, met een extravert randje. Ik mag gehoord worden. Ik heb een stem in mijn leven. En dat geldt ook voor jou!

 

Ik hoop dat je met deze tips verder kunt en weet dat je nooit alleen bent. Er is altijd iemand die jou begrijpt, snapt en accepteert voor wie jij bent. 

 


«   »