Home » Dag oud jaar

Dag oud jaar

Gepubliceerd op 31 december 2018 09:30

De laatste dag van het jaar. De laatste dag van dit jaar, van 2018. Een jaar dat niet keer terug komt. Dagen die niet meer zullen gebeuren maar geweest zijn.

Vanaf het moment dat ik me kan herinneren tot dat ik een jaar of 12 was, vierde ik oud en nieuw standaard op de wc. Mijn moeder die mijn lange haren vast hield en ik spuugde de longen uit mijn lijf. Elk jaar was het raak.

Pas toen ik me meer bewust werd van het hele gebeuren rond om de jaarwisseling, werd dit minder. Ik kon wakker blijven, hoefde niet eerst naar bed om na een paar uur slaap weer wakker gemaakt te worden. Ik kon de knallen en hectiek van het vuurwerk wat beter plaatsen en schrok me niet meer dood van iedere klap.

Nog altijd heb ik buikpijn de dagen voor oud en nieuw en op de avond zelf. Nu blijf ik lekker thuis waar ik me veilig voel of ga ergens heen waar ik op me gemak zit. Maar echt lekker zit ik nergens en de knallen dreunen nog steeds binnen in mijn lijf. Ik ben altijd blij als het gewoon weer 1 januari is.

Waarom ik me zo voel weet ik niet precies. Misschien omdat je een jaar afsluit, afscheid neemt van iets waar je niks meer aan kan veranderen. Een dag waar iedereen naar uit kijkt en in feest stemming van is en ik die daar niks van snap. Mijn opa ging op oudjaarsdag gewoon om 22.00 uur naar bed, net als elke andere dag. Het is morgen gewoon weer woensdag zei hij dan. Nou ja of elke andere dag dan.

En dat is wat ik me nu ook voorneem. Het is gewoon een dag, net als gister en net als morgen. Goede voornemens doe ik niet meer aan dit jaar. Je kan op elke dag van het jaar de intentie neer zetten en afvallen, stoppen met roken, gezonder eten, lief zijn en goed voor jezelf zorgen. Vandaag is het gewoon maandag, een dag met een lach net zoals elke dag zou moeten zijn. Vandaag eten we een oliebol, morgen ook als ik zin heb en over vier maanden als ik dat lekker vind ook.

Ik snap het oud en nieuw feestje wel hoor. Het oude uit en het nieuwe inspringen. Nieuwe bladzijde, nieuw hoofdstuk of zelfs een blanco boek om opnieuw vol te schrijven. Ik zie alleen het verschil niet zo van de voornemens nu maken en wachten tot 1 januari of er mee aan de slag gaan op het moment dat het dan is.

Het resultaat is er alleen maar als je de voornemens ook neerzet als een intentie om de verandering aan te gaan en door te zetten wanneer het even moeilijk is. En dat kan op elk moment van het jaar.

Geniet van jouw oud en nieuw feestje, op welke manier dat ook mag zijn. Robin en ik gaan zeker even naar het vuurwerk kijken om middernacht en lekker laat naar bed. En dan is het gewoon weer dinsdag. Een nieuwe dag en een nieuw jaar vol nieuwe mogelijkheden en energie.

Liefs Karin


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.