Home » Zeg maar dag tegen goede voornemens

Zeg maar dag tegen goede voornemens

Gepubliceerd op 5 januari 2019 14:56

Heerlijk al die goede voornemens die mensen hebben zo aan het begin van het nieuwe jaar. Jammer dat er gemiddeld na 12 dagen al een einde komt aan deze voornemens. Welk voornemen heb/had jij?

  • Afvallen
  • Gezonder eten
  • Stoppen met roken
  • Stoppen met stressen
  • Opkomen voor jezelf

 

Wat het ook het is of was, geen zorgen want je bent niet de enige die het moeilijk heeft hiermee. Laat ik het hier eens hebben over het eten en vooral het gezonder willen eten als goed voornemen.

 

Iedereen weet dat je niet teveel moet snoepen, dat je niet teveel stress moet hebben en dat je niet teveel ongezond moet eten. We weten allemaal dat we meer zouden moeten bewegen, veel groenten zouden moeten eten en suikers beter zouden moeten laten staan.

Realiteit is dat helaas niet. We zijn geneigd om te focussen op de dingen die we niet willen. Waardoor je er alleen maar meer trek in krijgt. Je gaat dan juist de dingen eten waarvan je je had voorgenomen het niet meer te eten.En daar raak je weer gestrest van. En daar ga je weer meer van eten. En zo ga je lekker in het cirkeltje rond en rond en rond. Dat kan anders.

 

Hoe dan?

 

** Geeft eerst eens aandacht aan al die dingen die je lekker vind en die ook nog eens gezond en/of goed voor je zijn. Wat lust je allemaal, want dat biedt mogelijkheden.

 

** Ga dan eens bekijken welke maaltijd jij per dag kunt vervangen voor die lekkere en gezonde opties. Kies bijvoorbeeld voor morgen de lunch als healthy maaltijd. Maak het en geniet van het gezonde en tevreden gevoel dat deze je geeft.

 

** En dan is het de kunst om te accepteren, zonder te oordelen, over de andere keuzes die je maakt. De keuzes die minder gezond zijn of toch meer suiker bevatten dan dat je eigenlijk zou willen. De momenten waarop je een zak chips leeg eet omdat je gestrest bent, verdrietig of boos bent. Accepteer het zonder dat je daardoor nog bozer op jezelf wordt. Daar ga je namelijk alleen nog maar meer ongezonde trek van krijgen.

 

** Als laatste. Geniet. Geniet van elke keuze die je maakt. Uiteindelijk ga je als vanzelf gezondere keuzes maken, gewoon omdat het fijner voelt. En dat betekent niet dat je nooit meer mag snoepen of chips kan eten. Wel nee, als jij jezelf hierin helemaal kan accepteren dan kan dat prima in jouw leven bestaan.

 

Geef aandacht aan de dingen waarvan jij op dit moment blij wordt. Al die goede voornemens stellen geen ruk voor, als jij er over een paar dagen diep ellendig van op de bank zit te huilen, omdat het 'weer' niet gelukt is om je er aan te houden.

 

Het is wat het is. In het nu zijn. Accepteren zoals het nu is en Genieten.

 

Laat eten geen stress worden. Daar ga je niet minder van eten 

 

Dat geldt ook voor andere dingen dan alleen eten, maar dat had je misschien zelf ook al wel door 


«   »