Home » Inspiratie » Slapen en HSP kinderen

Slapen en HSP kinderen

Slapen en kinderen is op zich al een uitdaging, maar slapen en HSP kinderen is een nog grotere uitdaging. Ik liep zelf tegen heel veel slaapproblemen aan met mijn HSP zoon en daarom wil ik graag wat adviezen en tips met je delen.
Wanneer je kind niet slaapt, slaap jij ook niet. En dat levert op de lange termijn de nodige problemen op. Je krijgt chronisch slaap gebrek, je energie raakt op, net als je geduld. Je lontje wordt steeds korter, wat weer leidt tot irritaties, spanningen en ruzies. Niet iets om heel blij van te worden.

Verschillende redenen waarom jouw kind niet of slecht slaapt


Er zijn verschillende slaapproblemen die kinderen kunnen hebben. 
1) Het niet naar bed willen
2) Niet in slaap kunnen komen alleen
3) 's Nachts wakker worden en niet meer kunnen slapen
4) Veel te vroeg wakker worden
5) Bij jou in bed slapen
Kinderen hebben allemaal hun eigen reden om één van bovenstaande problemen te hebben. Het kan voort komen uit angst, bang om naar boven te gaan, bang om alleen te zijn, bang in het donker, bang voor enge dromen etc. Een reden kan ook zijn dat het overprikkelde lichaam en de overprikkelde geest niet tot rust te krijgen zijn. Waardoor je kind niet in slaap kan komen, veel (eng) droomt en het gewoonweg te onrustig is om in een diepe slaap te komen.

Klinkt allemaal heel logisch en lekker voor de hand. Maar feit is wel dat dit heel veel voorkomt. Daar komt bij dat HSP kinderen ook te maken kunnen hebben met hun spirituele kant. Deze is bij HSP kinderen vaak al goed ontwikkeld en kan absoluut een rol spelen bij het slapen. Zo kan je kind geesten/zielen/entiteiten zien of voelen, dat kan een verstoorde energie vormen in de slaapkamer bij je kind. En dit kan je kind heel erg wakker houden of wakker maken. Je hoeft er niet te geloven, maar neem wel je kind hierin serieus.

Tip, het slaapdingetje!


Dus ik wil je wat tips geven over het slapen gaan, dat is mijn doel met deze blog. Als eerste wil ik je wijzen op de mogelijkheid om mijn gratis E-book te downloaden. Hierin staat 30 algemene situaties beschreven, waaronder het slapen, met daarbij een korte uitleg en meerdere tips om hiermee om te gaan. Klik HIER om je in te schrijven, je ontvangt dan een bevestigingsmail waarmee je je inschrijving moet bevestigen en daarin staat ook het wachtwoord waarmee je op de website het E-book kunt downloaden. Dat zijn dus alvast een heleboel handige tips voor je.

Belangrijk is om het naar bed gaan rustig te laten verlopen, dus bewaar je geduld en blijf rustig praten. Leg uit waarom je kind naar bed moet, bijvoorbeeld omdat je lichaam rust nodig heeft en je lichaam groeit als je slaapt.
Zorg ook voor een vast ritueel, dit geeft structuur en overzicht. Je kind weet wat het kan verwachten, natuurlijk zal hij/zij altijd proberen het anders te willen. Maar jij bent de ouder en jij geeft leiding hieraan. Wanneer je kind eenmaal gewend is en een goed nachtrust heeft, kun je hier een keer een kleine uitzondering maken om te kijken hoe het daarop reageert.

Bedenk een manier waarop je kind rustig word als het eenmaal in bed ligt. Dat kan zijn door een verhaaltje voor te lezen of een liedje te zingen of misschien wel allebei. Daarbij vind ik het altijd nog leuk en ontspannend om de dag met elkaar door te spreken. Zo kan je kind vertellen over zijn beleving van de dag en kun jij daar eventuele zorgen weg halen bij je kind. Ik vraag bijvoorbeeld, wat vond je het leukste aan vandaag en wat vond je het stomste van vandaag. Zo geef je je kind de ruimte om de vertellen waar het mee zit. Al pratend met jou verwerkt hij/zij dit want jij kan direct geruststellen, dat scheelt weer een nare droom.

Een manier om je kind te laten ontspannen is om grapjes te vertellen, een korte (voet)massage te doen of hem/haar even te laten lachen door even te kietelen. Zo kan je kind met een glimlach de nacht in.
Wat ik nog een belangrijk, laatste vind is sluit het bed ritueel niet te abrupt af. Wat ik doe als afsluiting is zeggen dat het nu tijd is om lekker te gaan slapen zodat je lekker kunt groeien en we doen het slaapdingetje, zoals mijn zoon dat zegt.

Welterusten


Het slaapdingetje gaat als volgt. Ik zeg hem rustig te gaan liggen, zoals hij het lekkerste ligt. Als dat op zijn rug is, prima. Als dat op zijn kop is, ook prima. Ik ga er rustig voor zitten en begin te vertellen met een rustige stem.
Wiebel je teentjes eens...
Goed zo, nu mogen de teentjes rustig worden en lekker gaan slapen, welterusten teentjes.
Oh ik zie dat de voeten ook moe zijn geworden van al het geloop van vandaag, slaap lekker voetjes, dank je wel voor het lopen vandaag.
Welterusten benen, je benen zien er moe uit, laat ze maar lekker gaan slapen, trusten.
.....
En zo ga je het hele lichaam af. Elke lichaamsdeel benoem je, je verteld dat het moe is van wat het gedaan heeft vandaag en zegt het welterusten. Het hoofd doe je als allerlaatste. Hoe hoger je komt bij het lichaam, hoe zachter je gaat praten.
Ik sluit altijd fluisterend af met, Slaap lekker lichaam, ga maar lekker slapen, welterusten fijn lichaam. Dan geef ik hem een kus en zeg dat ik van hem hou en nog een keer slaap lekker.
Als het goed is, is je kind op dat moment ontspannen en draait het zich om en valt in slaap. Tussendoor kan je kind nog wel wat willen zeggen, je zegt dan alleen maar, ssst je gaat nu lekker slapen en je praat verder.
Deze oefening heeft oefening nodig, de eerste keer lukte het bij mijn zoon ook niet. Maar na een tijdje ging hij er zelf om vragen. Ik doe dit nu zo'n drie jaar bij hem, hij is nu negen en vraagt regelmatig of ik dat slaapdingetje wil doen. Het is nu steeds minder nodig omdat hij steeds beter slaapt.

Bij uitzonderingen wil hij nog wel bij mij in bed slapen, maar wakker worden midden in de nacht is verleden tijd en het naar bed gaan en in slaap vallen is geen probleem meer. Alleen wanneer er iets heel erg spannends of verdrietigs is gebeurd dan vraagt hij of hij bij mij mag slapen.
En weet je daar doe ik niet moeilijk over. Ik denk echt maar zo, als hij 18 is doet hij dat echt niet meer. Hij is nu nog jong en heeft soms gewoon mijn veiligheid nodig. En dat vind ik oké, wat mijn omgeving daarvan vind boeit me niet meer. Hij is mijn zoon en ik ga hiermee om zoals ik dat fijn vind. Ik heb liever dat hij een nachtje bij mij slaapt, zodat we allebei een goede nachtrust hebben dan dat we allebei niet slapen.


Ik zou zeggen probeer de slaap tips en mijn adviezen uit en ik lees graag of het voor je werkt!

Liefs Karin ♥


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.