Home » Wat is de Paleo lifestyle en hoe werkt het | Lifestyle

Wat is de Paleo lifestyle en hoe werkt het | Lifestyle

Gepubliceerd op 7 maart 2019 06:00

Paleo. Ken jij het. Sinds een aantal jaren ken  ik deze levensstijl en ik moet zeggen dat er best een aantal dingen zijn die mij aanspreken. Zo is Paleo glutenvrij, lactosevrij en suikervrij. Tijd om hier eens wat meer uitleg over te geven en wat dieper op in te gaan.

Wat is Paleo

Paleo is een lifestyle gebaseerd op de levenswijze van de oermens. Zij jaagden en verzamelden hun eten bij elkaar en deden dit miljoenen jaren zo. Deze manier van eten zit nog diep in onze genen en ons lichaam is niet ingesteld op het moderne eten zoals we dat nu kennen.

Paleo is een voedingspatroon zonder koemelk, suikers, e nummers en chemische toevoegingen. Dit zijn producten die ons lichaam niet goed verwerken, omdat volgens de Paleo leer ons lichaam hierop niet is ingesteld is en de veranderingen niet kan bijhouden. Ons lichaam evolueert simpelweg niet zo snel. 

Wat is gezond eten volgens Paleo

Binnen het Paleo voedingspatroon zijn er een aantal richtlijnen waar men zich aan houdt. Gebaseerd op het voedingspatroon van onze verre voorouders, maar dan net wat moderner. Het is dan ook geen ouderwets eten, maar eigenlijk heel erg van deze tijd. In principe bestaat Paleo uit het eten van groenten, vis, vlees, eieren, fruit, noten en zaden. Er zijn een paar uitzonderingen, omdat ze in de oertijd nog niet bestonden. Dit is een stukje van de Paleo lifestyle die ik niet helemaal kan volgen en waar ik mijn vraagtekens bij zet.

Je mag dus alle groenten eten. Uhm nee niet helemaal. Zo passen aardappels, bonen, granen, linzen en peulvruchten niet in het Paleo geheel. Fruit mag je wel in alle vormen en maten, maar kun je ook beter geen kant en klare sappen en dranken drinken. De noten en zaden kent ook een  uitzondering. Zo past pinda's bijvoorbeeld niet in de lifestyle. Net als frisdrank, kunstmatige zoetstoffen (dextrose, aspartaam, stevia enz.), soja- en tofuproducten, suiker en zuivel horen niet thuis in het Paleo voedingspatroon.

Naast deze uitzonderingen kun je verder alles eten. En ja dan blijft er toch nog aardig wat over, je moet alleen even alle verpakkingen omdraaien en etiketten gaan lezen in de supermarkt en De vers afdeling wordt je beste vriend. 

Wanneer je Paleo eet, leert je lichaam over te schakelen van een suikerverbranding naar een vetverbranding. Je bloedsuikerspiegel blijft zo veel stabieler en je hebt gedurende de dag meer energie.

Wat mag je dan wel

Nou eigenlijk mag je ook heel veel wel. En ik moet zeggen dat ik wel blij verrast ben met de mogelijkheden. Vlees en vis blijven opties mits er geen chemicaliën of toevoegingen in zitten als tarwemeel of suikers. Groenten en fruit zijn ook verkrijgbaar in de supermarkten, kies dan het liefst voor biologische producten. Noten, zaden en eieren zijn er in allerlei soorten en maten en heerlijk om je salade of maaltijd mee op te vrolijken.

Veel Paleo liefhebbers kopen hun producten op biologische markten, bij de boer of bijvoorbeeld bij de Woeste grond. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in vlees dat volledig biologisch is en geen antibiotica of e nummers kent. 

De basis van Paleo is dat je minimaal 700 gram groenten eet per dag. Zo krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen. Daar voeg je vis, vless en eieren aan toe voor proteinen, vetten en anderen belangrijke voedingsstoffen. 

Veel zelf maken

Als je 100% voor de Paleo lifestyle gaat is het slim om zelf aan de slag te gaan met koken en bakken. Daar hoef je niet van te schrikken, want het is makkelijker dan je denkt en een kwestie van wennen. Je kan hier zover in gaan als je zelf wilt. Van zelf brood bakken en je eigen koekjes bakken tot aan zelf yoghurt maken en je eigen verzorgingsproducten. 

Een grote groep Paleo aanhangers leven de Paleo lifestyle volgens de 80/20 regel. Dat houdt in dat ze 80% van de tijd volledig Paleo eten en 20% ruimte houden voor niet Paleo eten. 

Je kunt dus er voor kiezen om veel zelf te maken, maar het hoeft niet. In plaats van aardappelen schep je extra groenten op en voor de rest van het gezin kun je wel wat aardappels op tafel zetten als ze niet met je mee eten. Er zijn best wel mogelijkheden om dit werkbaar te maken, ook als je een gezin hebt. 

Gewoon proberen

Ik heb zelf geprobeerd volgens het Paleo voedingspatroon te eten en ik moet je zeggen dat ik het wel een uitdaging vond. Het is mij dan ook niet voor 100% gelukt om te doen en vol te houden. Ik vond het erg lastig omdat ik niet alles binnen Paleo kan verdragen, zoals eieren, ui en verschillende koolsoorten. Ik lust geen banaan en geen avocado en dit zijn toch wel smaakmakers binnen Paleo. 

Wat ik wel merkte is dat mijn energie level inderdaad stabieler was en ik creatiever werd met eten koken. Ik ging meer nieuwe producten uitproberen en ontdekte zelfs een paar fruitsoorten, zaden en noten die ik eerder niet kende maar wel lekker bleek te vinden. 

Ik zou zeggen probeer het gewoon uit en kijk wat het voor je doet. 

Wil je meer lezen en weten over Paleo kijk dan eens op de website van Marinka Bil,  Eet Paleo.nl. Hierop staat veel informatie, blogs en recepten waar je mee aan de slag kunt. Marinka heeft ook diverse kookboeken uitgebracht, zeker een aanrader als je hier mee verder wilt. Ook zijn er diverse Facebook groepen waar je terecht kunt voor vragen en inspiratie en het interessante Paleo Magazine. 

 

Veel ontdek plezier ♥ 

 

Een aantal Paleo proof recepten!

Heavenly Smoothie

Amandelmelk en choco shake


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.